ARATINGA ČERVENOLÍCÍ

ARATINGA-ČERVENOLÍCÍ

(Aratinga erythrogenys)

ANGLICKY:  RED-MASKED CONURE
NĚMECKY: GUAYAQUILSITTICH
RUSKY: КРАСНОГОЛОВАЯ АРАТИНГА

TŘÍDA: ptáci
ŘÁD: papoušci
ČELEĎ: papouškovití
DÉLKA TĚLA: 33 cm (s ocasem)
ROZPĚTÍ KŘÍDEL: až 40 cm
HMOTNOST: 120 – 130 g
DÉLKA ŽIVOTA: 25 – 30 let

VÝSKYT: Divoká populace obývá poměrně malé území v západním Ekvádoru a severozápadním Peru.

aratinga červenolící

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • jeho biotopem jsou suché tropické zóny, ale i deštné pralesy
  • mohou žít i v nadmořské výšce až 2 500 m
  • živí se plody, semeny, ale i květy a pupeny rostlin
  • vyhledává různé druhy oříšků, na jejichž louskání má dobře uzpůsobený zobák a které patří k jeho oblíbené stravě

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • hnízdí nejen v dutinách stromů, ale i v příkrých svazích mořského pobřeží
  • samice snáší 3 až 4 vejce
  • inkubační doba je 23 až 25 dní
  • mláďata se líhnou slepá a holá
  • mláďata opouští bezpečí hnízda po 7 týdnech

ZAJÍMAVOSTI:

  • výborně létají a jejich hlas je značně pronikavý
  • běžně chovaný druh aratingy
  • mohou se stát velmi příjemnými domácími mazlíčky
  • samice je stejně zbarvena jako samec
  • největší hrozbou pro jeho populaci jsou pytláci
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options