ARATINGA HNĚDOHRDLÝ

Aratinga_pertinax_-Bonaire-

(Aratinga pertinax)

ANGLICKY:  ST. THOMAS CONURE

NĚMECKY: BRAUNWANGENSITTICH

RUSKY: КОРИЧНЕВОЩЁКАЯ АРАТИНГА

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD:    papoušci

ČELEĎ: papouškovití

VÝŠKA TĚLA:  25 cm (s ocasem)

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: až 35 cm

HMOTNOST:    70 – 100 g

DÉLKA ŽIVOTA: 25 – 30 let

VÝSKYT: Obývá území od Panamy po severní oblasti Jižní Ameriky a ostrovy nad Venezuelou. Je roztroušen na mnoha menších, oddělených oblastech svého výskytu.

aratinga hnědohrdlý

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • žijí hlavně v sušší krajině s keři a řidšími stromy
  • živí se převážně semeny akácií a kaktusů, různými plody, nektarem květů, pupeny atd.
  • vyhledává různé druhy oříšků, na jejichž louskání má dobře uzpůsobený zobák a které patří k jeho oblíbené stravě

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • hnízdí v dutinách stromů stejně jako ve skalních děrách na strmém pobřeží
  • samice snáší 3 až 5 vajec
  • inkubační doba je 23 až 24 dní
  • mláďata se líhnou slepá a holá
  • pohlavní dospělosti dosahují mezi dvěma a třemi lety

ZAJÍMAVOSTI:

  • jeho hlas není tak intenzivní a nepříjemný jako u jiných druhů aratingů
  • patří z nejmenším druhům aratingů vůbec
  • je velmi častý, divoká populace se odhaduje na statisíce ptáků
  • mezi chovateli není běžný
  • je velmi inteligentní a může se z něj stát milý domácí mazlíček

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options