ARATINGA JENDAJ

Dollarphotoclub_80479292

(Aratinga jandaya)

ANGLICKY:  JANDAYA CONURE

NĚMECKY: JANDAYASITTICH

RUSKY: ЕНДАЙЯ АРАТИНГА

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD:    papoušci

ČELEĎ: papouškovití

VÝŠKA TĚLA:  30 cm (s ocasem)

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: až 45 cm

HMOTNOST:    110 – 130 g

DÉLKA ŽIVOTA: 25 – 30 let

VÝSKYT: Divoká populace obývá široký, zalesněný pás severovýchodní Brazílie.

aratinga jendaj

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • obývají zalesněné oblasti
  • žijí v menších hejnech
  • jsou vytrvalí a velice hluční
  • živí se plody, semeny, ale i květy a pupeny rostlin
  • vyhledávají různé druhy oříšků, na jejichž louskání mají dobře uzpůsobený zobák a které patří k jejich oblíbené stravě

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • hnízdí v dutinách stromů ve výšce minimálně 15 metrů
  • samice snáší v třídenním intervalu 3 až 5 vajec, na kterých sedí zpočátku sama a později i samec
  • inkubační doba je 25 až 29 dní

ZAJÍMAVOSTI:

  • ve volné přírodě se nám ho podaří spatřit jen zřídka, ale máme velkou pravděpodobnost, že jej uslyšíme
  • někdy zalétávají i do kukuřičných plantáží, kde působí značné škody
  • někteří zoologové jej ještě nedávno považovali za poddruh Aratingy zlatého
  • jedná se o nejčastěji chovaný druh aratingy v zajetí, a to i v České republice
  • tento druh je známý pro svou inteligenci a může se naučit napodobovat zvuky, včetně slov a dokonce i frází
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options