ARATINGA SLUNEČNÍ

Dollarphotoclub_22538337

(Aratinga solstitialis)

ANGLICKY:  SUN CONURE

NĚMECKY: SONNENSITTICH

RUSKY: СОЛНЕЧНАЯ АРАТИНГА

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD:    papoušci

ČELEĎ: papouškovití

VÝŠKA TĚLA:  30 cm (s ocasem)

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: až 50 cm

HMOTNOST:    100 – 120 g

DÉLKA ŽIVOTA: 25 – 30 let

VÝSKYT:  V přírodě můžeme nalézt Aratingu sluneční na území Guayany, severovýchodní Brazílie a jihovýchodní Venezuely.

aratinga sluneční

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • v době hnízdění žijí v párech nebo malých skupinkách, mimo období páření se shlukují do početnějších hejn
  • během dne celá hejna shánějí potravu a večer za soumraku se ukládají ke spánku v bezpečných korunách stromů
  • živí se plody, semeny, ale i květy a pupeny rostlin
  • vyhledává různé druhy oříšků, na jejichž louskání má dobře uzpůsobený zobák a které patří k jeho oblíbené stravě

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • hnízdo si staví v dutinách stromů, především v kmenech palem
  • na vejcích, kterých bývá 4 až 6, sedí pouze samice
  • inkubační doba je 25 dní
  • mláďata se líhnou slepá a holá
  • mláďata opouští bezpečí hnízda po 7 týdnech

ZAJÍMAVOSTI:

  • ve volné přírodě se nám ho podaří spatřit jen zřídka, ale máme velkou pravděpodobnost, že jej uslyšíme
  • díky svému jasně žlutému zbarvení se podobá stejně zbarveným květům a je tedy velmi obtížné ho spatřit
  • aratinga sluneční dostal název podle toho, že v přímém slunečním světle září
  • tento druh papoušků se dá velmi snadno ochočit a naučí se dobře mluvit
  • v zajetí se někdy také používají jako „chůvy“ ostatním jihoamerickým papouškům
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options