HUSA SNĚŽNÍ

Dollarphotoclub_24459572

(Anser caerulescens)

ANGLICKY: SNOW GOOSE

NĚMECKY: SCHNEEGANS

RUSKY: БЕЛЫЙ ГУСЬ

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: vrubozobí

ČELEĎ: kachnovití

DÉLKA TĚLA: 66 – 84 cm

HMOTNOST: 2,5 – 3,3 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 15 – 20 let

VÝSKYT: Hnízdí v tundrách v Grónsku, Kanadě, Aljašce a v severovýchodním cípu Sibiře. Je tažná se zimovišti v teplejších oblastech Spojených států a v Mexiku. Jako vzácný tulák se objevuje i v Evropě.

husa sněžní

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • jídelníček se mění v závislosti na ročním období
  • potrava je většinou rostlinná
  • nepohrdnou ani hmyzem
  • husa sněžní patří mezi tažné ptáky, každoroční cestu na sever váží vždy na jaře proto, aby využila krátkého arktického léta k vyvedení mláďat v oblastech, kde nemá žádné konkurenty
  • jakmile jsou ke konci léta mláďata schopna letu, nastupují hejna hus na cestu zpět k jihu

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • hnízdí v koloniích blízko vodních toků
  • vytvářejí páry na celý život
  • na stavbě hnízda se podílejí oba rodiče
  • hnízdo si staví z trávy přímo v zemi v otevřené krajině tundry
  • na vejcích, kterých bývá 4 – 5, sedí samice, samec hlídá na stráži
  • pohlavní dospělost nastává v 2. až 3. roce života

ZAJÍMAVOSTI:

  • husy sněžní jsou považovány za nejhlučnější druh hus, jejich volání je slyšet na veliké vzdálenosti
  • husy sněžní hnízdí v oblastech, kde kromě nich dokáže zahnízdit jen málo jiných ptáků
  • kromě člověka a jeho aktivit je jejím hlavním nepřítelem polární liška
  • samice jsou přitom vysoce filopatrické, což znamená, že se během hnízdního období pravidelně vrací na místo, kde se samy vylíhly
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options