HUSICE ANDSKÁ

Chloephaga_melanoptera_3

(Chloephaga melanoptera)

ANGLICKY:  ANDEAN GOOSE

NĚMECKY: ANDENGANS

RUSKY: АНДСКИЙ ГУСЬ

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: vrubozobí

ČELEĎ: kachnovití

DÉLKA TĚLA: 70 – 80 cm

HMOTNOST: 2,7 – 3,5 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 12 – 15 let

VÝSKYT: Husice andská, jak je patrné již z názvu, žije na jihoamerickém kontinentu v Andách, kde obývá oblast pod hranicí věčného sněhu.

husice andská

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • žije ve vysokohorských oblastech And v okolí jezer a v bažinatých oblastech ve výškách nad 3 300 m n. m.
  • hlavní složkou potravy jsou nejrůznější druhy bylin, travin, bobulí a semen
  • mimo dobu hnízdění žije v hejnech, v době hnízdění pouze v párech
  • husice andská má po celý život jednoho partnera – je monogamní

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • hnízdí na zemi v blízkosti vod nebo mokřadů
  • samice snáší 5 – 10 vajec, na kterých sedí 30 dnů
  • během období rozmnožování bývají samci agresivní a důrazně hájí hnízdo a mláďata
  • mláďata umí létat do 3 měsíců
  • pohlavně dospívají ve 2 – 3 letech

ZAJÍMAVOSTI:

  • žije často v blízkosti sněžných polí, v zimě sestupuje do nížin
  • nejčastěji se zdržuje na zemi, na vodu se uchyluje pouze v případě nebezpečí
  • samice vypadá stejně jako samec, jen je menší
  • husice andská se vyznačuje pomalým a těžkým letem a během letu musí neustále mávat křídly
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options