HUSICE REZAVÁ

Dollarphotoclub_53706294

(Tadorna ferruginea)

ANGLICKY: RUDDY SHELDUCK

NĚMECKY: ROSTGANS

RUSKY: ОГАРЬ

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD:    vrubozobí

ČELEĎ: kachnovití

DÉLKA TĚLA: 58 – 70 cm

HMOTNOST:   1,1 – 1,7 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 10 – 12 let

VÝSKYT: Husice rezavá se vyskytuje od severní Afriky až po jižní Čínu. Občas bývá pozorována i mimo oblast pravidelného výskytu, ojediněle se vyskytuje i v České republice. Obývá zarostlé břehy mělkých jezer mimo lesní oblasti.

husice rezavá

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • obývá vodní nádrže, většinou společně s jinými druhy hus
  • živí se vodními rostlinami, semeny, zelenými částmi rostlin
  • živočišnou složku tvoří drobní korýši, měkkýši, červi a hmyz, vzácně malé ryby, žáby
  • přiživuje se na mršinách
  • u obou pohlaví je základní zbarvení rezavě hnědé, konce křídel a ocas jsou černé
  • samec se odlišuje černou páskou na krku a poněkud tmavším zbarvením hlavy

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • husice hnízdí v opuštěných norách lišek, jezevců a stepních svišťů, jsou dokonce schopny přijmout lišku za souseda, využívají duté stromy, kůlny, zříceniny a samy vyhrabávají hluboké nory, hnízdí i ve skalních spárách vysoko ve skalních stěnách
  • v březnu až květnu začíná snášet 8 – 11 vajec, na kterých sedí pouze samice 28 – 30 dní
  • po vylíhnutí mláďat se připojuje i samec a podílí se na vodění rodinky
  • pohlavně dospívají ve 2. roce

ZAJÍMAVOSTI:

  • husice rezavá patří vysloveně k nesnášenlivým ptákům – houser nesnese v blízkosti své partnerky žádné soupeře, samice zahání z blízkosti housera všechny ostatní vodní ptáky
  • často si přivlastňuje cizí mláďata a bojuje o ně s jejich rodiči
  • v létě žijí v párech, v zimě v hejnech
  • ojediněle se vyskytuje i v horách, např. v Tibetu byla husice rezavá spatřena hnízdící až v 5000 metrech nad mořem

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options