KAPYBARA

kapybara

(Hydrochoreus hydrochaeris)

Anglicky: Capybara

Německy: Capybara

Rusky: Капибара

TŘÍDA: savci

ŘÁD: hlodavci

ČELEĎ: morčatovití

DÉLKA TĚLA: 110 – 130 cm

VÝŠKA TĚLA: 50 – 60 cm v kohoutku

HMOTNOST: 30 – 80 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 8 – 12 let

VÝSKYT: Jižní Amerika

kapybara

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • žije v okolí vodních toků
  • většinu času tráví na pastvě
  • většinou žijí v párech nebo v nevelkých skupinách vedených dospělým samcem
  • živí se vodními rostlinami, pupeny a měkkou kůrou stromů, případně spadaným ovocem

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • samice se páří při dobrých podmínkách 1 – 2 krát do roka
  • páří se ve vodě, ale mláďata rodí na souši
  • mláďata jsou výborně vyvinutá, hned následující den přijímají pevnou potravu. Přesto je matka kojí ještě dva měsíce.
  • počet mláďat se pohybuje od 4 do 7

ZAJÍMAVOSTI:

  • jedná se o největšího a také nejtěžšího žijícího hlodavce na světě
  • mláďata jsou plně osrstěná a mohou běhat a plavat ihned po narození
  • mezi prsty se nachází krátká plovací blána
  • je výborný plavec a potápěč v řekách, jezerech i bažinách
  • mezi nepřátele kapybary patří také člověk, který je loví pro maso a kůži
  • v případě nebezpečí utíkají do vody a vydávají varující zvuky
  • podobně jako hroch má kapybara nozdry, oči a uši na vrcholku hlavy, aby mohla být celá ponořená ve vodě a při tom pozorovat okolí
  • na jedno nadechnutí vydrží až 10 minut pod vodou
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options