MAKAK JÁVSKÝ

DSC_7505U.jpgU

(Macaca fascicularis)

ANGLICKY: LONG-TAILED MACAQUE

NĚMECKY: JAVANERAFFE

RUSKY: МАКАК-КРАБОЕД

TŘÍDA: savci

ŘÁD: primáti

ČELEĎ: kočkodanovití

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES

VÝŠKA TĚLA: 37 – 63 cm (bez ocasu)

DÉLKA OCASU: 36 – 72 cm

HMOTNOST: 1, 5 – 8 kg

DÉLKA ŽIVOTA: až 30 let

VÝSKYT: obývá jihovýchodní Asii, kde se vyskytuje v lesích a mangrovových porostech podél řek, pobřeží nebo na březích ostrovů.

makak jávský

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • žijí ve skupinách s více samci a samičkami, skupina má 10 – 48 členů, někdy i 100 jedinců
  • když se cítí ohrožen, prchá do korun stromů
  • je to všežravá a velmi přizpůsobivá opice

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • samečkové jsou pohlavně dospělí v 6 letech, samičky již ve 4, přičemž se rozmnožuje hierarchicky nejvýše umístěná samice dříve než samičky s nižším stupněm umístění ve skupině
  • samička je březí 160 – 170 dní a na svět přichází jediné mládě. Poprvé rodí samička v cca 4 letech, poté má mládě každé 1 – 2 roky. Mláďata jsou odstavena v cca 14 měsících.
  • Všechna mláďata si hrají dohromady. Hrátky 1 – 2 letých mláďat je podmíněno pohlavím, takže samečkové si hrají se samečky a samičky se samičkami. Dětství trvá relativně dlouho. Sociálnímu chování se mláďata naučí od matky, která je také krmí a ochraňuje. Přes takovou péči v přírodě zemře až 20 % mláďat do 14 měsíců          a 15 – 20 % starších mláďat. Samičky zůstávají ve své skupině, samečkové po dosažení „plnoletosti“ často vytváří tlupy mladíků.

ZAJÍMAVOSTI:

  • má v růžovém obličeji šedobílý knír a často malou chocholku na temeni, čímž se odlišuje od ostatních makaků
  • pravděpodobně je to nejběžnější primát jihovýchodní Asie kromě člověka
  • tento druh byl kdysi loven pro potřeby lékařského výzkumu
  • jedna skupina makaků má většinou teritorium o rozměrech 20 – 200 ha
  • samčí hierarchie není tak vyhraněná jako u ostatních makaků. Je ovlivněna faktory jako věk, velikost a bojové umění. Jejich hrozba se projevuje otevřenou pusou s vyceněnými zuby. Při opětovném skamarádění mezi makaky se přibližuje dominantnější k podřízenějšímu se zvednutým obočím. Podřízený hledí do očí nadřízeného, pohladí jeho genitálie a vydává mlaskavé zvuky.
  • V Kambodži a Vietnamu se odchytávají  samičky, které jsou drženy v rozmnožovacích zařízeních, samečkové jsou prodáváni do pokusných laboratoří do zahraničí.  Jinde jsou loveni pro své maso nebo odstřelováni jako škodná.

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options