OVCE SOMÁLSKÁ

ovce-somalska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ovis orientalis aries)

ANGLICKY: SOMALI SHEEP

NĚMECKY: SOMALIASCHAF

RUSKY: СОМАЛИЙСКАЯ ОВЦА

TŘÍDA: savci

ŘÁD: sudokopytníci

ČELEĎ: turovití

VÝŠKA TĚLA: až 68 cm v kohoutku

HMOTNOST: beran 45 kg, ovce až 30 kg

VÝSKYT: Somálsko a Etiopie, v chovech rozšířená po celém světě

ovce-somalska-mapa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • plemeno se přizpůsobilo k životu ve velmi suchých oblastech východní Afriky
  • nemá vlnu, ale krátkou přiléhavou srst

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • březost trvá přibližně pět měsíců
  • rodí se jedno až dvě mláďata

ZAJÍMAVOSTI:

  • jsou typické černým zbarvením hlavy
  • patří mezi plemena ukládající si tukové zásoby na hýždích, tukový polštář srdčitého tvaru obsahuje 2 – 3 kg loje
  • jsou chovány především pro maso, které je pro Somálsko významným exportním artiklem, dodávají ho především na Arabský poloostrov
  • tuk beranů byl domorodci využíván pro svícení v lampách
  • somálská černohlavá ovce podle některých zdrojů pochází z oblasti Ogaden v Somálsku, proto se také někdy nazývá ogadenská černohlavá ovce
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options