Velbloud dvouhrbý

(Camelus bactrianus)

ANGLICKY: Bactrian Camel

NĚMECKY: Trampeltier

TŘÍDA: savci

ŘÁD: sudokopytníci

ČELEĎ: velbloudovití

DÉLKA TĚLA: 2,2 – 3,5 m

VÝŠKA TĚLA: 1,9 – 2,3 m

HMOTNOST: 450 – 650 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 20 – 30 let

VÝSKYT: Divocí velbloudi žijí v několika málo lokalitách jižního Mongolska (v poušti Gobi) a severozápadní Číně (poušť Taklamakan). V zimě se stahují až na jižní Sibiř. Několik jedinců žije také v Kazachstánu a Kašmíru

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • obývá nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce 1500 až 2000 m n. m., kde teploty vystupují až k 50°C v létě a v zimě klesají na – 25°C
  • žijí ve stádech čítajících až 30 kusů vedených jedním starým samcem
  • živí se nejrůznější rostlinnou potravou, která se v polopouštích a stepích nachází
  • vydrží bez vody velmi dlouho a v nouzi mohou pít i slanou vodu

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • říje probíhá v lednu a únoru
  • v období říje samci často svádějí o samice urputné boje
  • samice je březí 12 – 14 měsíců a poté rodí jedno mládě
  • mládě samice kojí 1 až 2 roky
  • samice dospívají kolem 4. roku života, samci později mezi 5. a 6. rokem

ZAJÍMAVOSTI:

  • velbloud dvouhrbý = drabař, velbloud jednohrbý = dromedár
  • velbloud dvouhrbý je mohutnější než jeho příbuzný velbloud jednohrbý
  • divoký velbloud dvouhrbý je v přírodě kriticky ohrožený druh
  • při chůzi zvedá současně nohy na téže straně těle, patří proto mezi takzvané mimochodníky
  • když má žízeň, dokáže vypít až 110 litrů vody během 10 minut

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options