ARA ARAKANGA

(Ara macao)

ANGLICKY: Scarlet Macaw
NĚMECKY: Arakanga
RUSKY: Красный ара

TŘÍDA: ptáci
ŘÁD:   papoušci
ČELEĎ: papouškovití
STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ:  zařazen v CITES I
DÉLKA TĚLA:  84 – 89 cm (s ocasem)
ROZPĚTÍ KŘÍDEL: 90-110 cm
HMOTNOST:    0,9 – 1,5 kg
DÉLKA ŽIVOTA: 40 – 50 let, v zajetí až 75 let
VÝSKYT:  vlhké tropické pralesy, savany a říční břehy od východního Mexika přes Střední Ameriku po Brazílii, a to až do výšky 1 000 m n. m

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • sdružují se s dalšími druhy do velkých hejn až sto jedinců
  • živí se především semeny, bobulemi, ovocem, ořechy, které vyhledávají vysoko v korunách stromů
  • občas požírají hmyz, části rostlin nebo jejich nektar
  • v případě úmrtí životního partnera mohou papoušci umřít steskem
  • často dochází k záměně s arou zelenokřídlým, který v křídle nemá žlutou barvu

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • celý život v trvalém monogamním svazku
  • období páření říjen – duben
  • samice klade 2 – 4 bílá vejce
  • inkubační doba je 25 dní
  • mláďata krmí oba rodiče kašovitou stravou
  • mladí ptáci dutinu opouští po 10 až 14 týdnech a s rodiči zůstávají až 2 roky
  • ara dospívá ve věku okolo 5 let

ZAJÍMAVOSTI:

  • kůže v okolí očí je zcela neopeřená
  • v přírodě často požírají nezralé plody, které obsahují jedovaté látky a toxiny – tyto jedy jsou neutralizovány pravidelným požíráním jílu na březích řek
  • ara arakanga je národním ptákem Hondurasu
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options