ARA ARARAUNA

BLUE-AND-YELLOW MACAW - Ara Ararauna

(Ara ararauna)

ANGLICKY:  BLUE-AND-YELLOW MACAW
NĚMECKY: GELBBRUSTARA
RUSKY: СИНЕ-ЖЁЛТЫЙ АРА

TŘÍDA: ptáci
ŘÁD:    papoušci
ČELEĎ: papouškovití
DÉLKA TĚLA:  85 cm (s ocasem)
ROZPĚTÍ KŘÍDEL: 90 cm
HMOTNOST:    900 – 1 300 g
DÉLKA ŽIVOTA: 50 – 80 let

VÝSKYT: Ve volné přírodě žije na poměrně rozsáhlém území ve východní Brazílii, Paraguayi a severovýchodní Argentině.

ara ararauna

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • nejčastěji se zdržují a létají po párech nebo ve skupinkách maximálně o 20 kusech
  • vyskytují se v oblasti tropických pralesů
  • za úsvitu se ary vydávají za potravou, se soumrakem se shromažďují v korunách vysokých stromů, kde společně v hejnech tráví noc
  • živí se plody a semeny četných rostlin a především různými ořechy
  • pro jejich silné zobáky nejsou ani ty nejtvrdší skořápky žádným problémem
  • v tropických a subtropických oblastech dozrávají plody jednotlivých stromů v různou roční dobu, takže ptáci mají po celý rok zajištěn dostatek potravy

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • ary hnízdí v dutinách stromů vysoko nad zemí
  • samice snáší 1 až 3 vejce
  • inkubační doba je 23 – 27 dní
  • samice sedí na vejcích sama, samec jí nijak nepomáhá, ale oba reagují velmi agresivně, přiblíží-li se k hnízdu vetřelec
  • mláďata se líhnou slepá a holá
  • než jim naroste peří, musejí čekat nejméně 10 týdnů

ZAJÍMAVOSTI:

  • ary létají za potravou často velmi daleko – někdy až 25 km
  • tvoří páry na celý život
  • hejno na cestě za potravou vedou vždy staří zkušení ptáci
  • díky jejich výbornému zbarvení jsou proti stromům a modrému nebi ve slunečním světle těžce k rozeznání a tím jsou poměrně v bezpečí před dravými ptáky
  • jejich ocas je stejně dlouhý jako jejich tělo
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options