ARA ZELENOKŘÍDLÝ

dsc_7765u

(Ara chloroptera/chloropterus)

ANGLICKY:  RED-AND-GREEN MACAW

NĚMECKY: GRÜNFLÜGELARA

RUSKY: ЗЕЛЕНОКРЫЛЫЙ АРА

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: papoušci

ČELEĎ: papouškovití

DÉLKA TĚLA: 65 – 93 cm (s ocasem)

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: 100 – 125 cm

HMOTNOST: 1,1 – 1,7 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 70 – 80 let

VÝSKYT: Hojně se vyskytuje v tropických lesích na severu a středu Jižní Ameriky.

ara zelenokřídlý

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • ve volné přírodě žijí ve skupinkách čítajících nejčastěji 6 – 12 jedinců
  • často se zdržují ve společnosti dalších druhů papoušků, jako jsou například ary ararauny nebo ary arakangy
  • téměř veškerý čas tráví na vrcholcích stromů, kde se cítí bezpečně
  • strava se skládá především z různých druhů ořechů, semen, bobulí, zeleně a zralého ovoce
  • často pozřou i písek či hlínu pro neutralizaci kyselin z ovoce
  • v tropických a subtropických oblastech dozrávají plody jednotlivých stromů v různou roční dobu, takže ptáci mají po celý rok zajištěn dostatek potravy

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • svá hnízda si staví v nejvyšších částech stromů, nejčastěji palem
  • na stavbu hnízda vyhledávají především dutiny stromů
  • občas zahnízdí i na útesech
  • samice snáší 1 až 3 vejce
  • inkubační doba je 28 dní
  • mláďata se líhnou slepá a holá
  • pohlavní dospělosti ara zelenokřídlý dosahuje v 8. roce života

ZAJÍMAVOSTI:

  • po aře hyacintové je to největší papoušek z rodu arů
  • jejich ocas je stejně dlouhý jako jejich tělo
  • jejich silné zobáky snadno rozlousknou skořápky ořechů
  • žijí v párech, které se neodlučují ani v době, kdy v hejnech létají za potravou
  • dospělí ptáci se mezi sebou dorozumívají hlučnými skřeky
  • v současné době pro něj představuje největší hrozbu vymítání jeho přirozeného biotopu, vybíjení dospělých ptáků pro maso a pera a vybírání mláďat z hnízd pro oblíbený domácí chov
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options