ARATINGA TMAVOHLAVÝ

dsc_4951u

(Aratinga weddellii)

ANGLICKY:  DUSKY-HEADED CONURE

NĚMECKY: BRAUNKOPFSITTICH

RUSKY: БУРОГОЛОВАЯ АРАТИНГА

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: papoušci

ČELEĎ: papouškovití

VÝŠKA TĚLA:  28 cm (s ocasem)

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: až 35 cm

HMOTNOST: 100 – 120 g

DÉLKA ŽIVOTA: 25 – 30 let

VÝSKYT: Aratinga tmavohlavý obývá jihovýchodní Kolumbii, východní Ekvádor a východní Peru. Byli pozorováni také v severovýchodní Bolívii, v části Brazílie a jižní Amazonské oblasti.

aratinga tmavohlavý

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • obývají zalesněné oblasti Jižní Ameriky
  • během dne celá hejna shánějí potravu a večer za soumraku se ukládají ke spánku v bezpečných korunách stromů
  • živí se plody, semeny, ale i květy a pupeny rostlin
  • v rozkládajícím se dřevu vyhledává larvy hmyzu
  • vyhledává různé druhy oříšků, na jejichž louskání má dobře uzpůsobený zobák a které patří k jeho oblíbené stravě
  • žije v párech a malých skupinách

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • hnízdo si staví v dutinách stromů, především v kmenech palem
  • na vejcích, kterých bývá 4 až 6, sedí pouze samice
  • inkubační doba je 25 dní
  • mláďata se líhnou slepá a holá

ZAJÍMAVOSTI:

  • ve volné přírodě máme velkou pravděpodobnost, že jej uslyšíme, protože se jedná o velmi hlučné ptáky
  • samice je stejně zbarvena jako samec
  • divoká populace je celkem četná, není ohrožena
  • do tuzemska se začal tento druh dovážet až v první polovině 80. let minulého století a do přelomu století byl považován za vzácného
  • ojediněle se vyskytují na kávových plantážích
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options