ARATINGA ZLATOČELÝ

dsc_8298-jpgu

(Aratinga aurea)

ANGLICKY:  PEACH-FRONTED CONURE

NĚMECKY: GOLDSTIRNSITTICH

RUSKY: ЗЛАТОЛОБАЯ АРАТИНГА

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: papoušci

ČELEĎ: papouškovití

VÝŠKA TĚLA:  27 – 30 cm

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: až 50 cm

HMOTNOST: 100 – 110 g

DÉLKA ŽIVOTA: 25 – 30 let

VÝSKYT: Žije v částečně otevřených krajinách na území Brazílie, severní Paraguaye, Bolívie a severozápadní Argentiny.

aratinga zlatočelý

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • živí se plody, semeny, ale i květy a pupeny rostlin
  • vyhledává různé druhy oříšků, na jejichž louskání má dobře uzpůsobený zobák a které patří k jeho oblíbené stravě
  • ve své domovině žije společensky i po dobu hnízdění, preferuje otevřené krajiny, kde se střídají křoviny a lesy, a často se zdržuje na zemi
  • pro aratingy je charakteristický jejich velmi pronikavý hlas

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • hnízdo si staví v dutinách stromů
  • na vejcích, kterých bývá 4 – 6, sedí pouze samice
  • inkubační doba je 25 dní
  • mláďata se líhnou slepá a holá
  • pohlavní dospělost nastává během druhého až třetího roku života

ZAJÍMAVOSTI:

  • tento druh papoušků se dá velmi snadno ochočit a naučí se dobře mluvit
  • do Evropy byl dovezen poprvé v roce 1869
  • divoká populace je velmi početná, proto není zařazen na seznam druhů v první příloze CITES, mezinárodní úmluvy o ochraně volně žijících živočichů
  • v České republice jej poprvé odchovala v roce 1940 pražská zoologická zahrada
  • Aratinga zlatočelý je inteligentní papoušek, není plachý a rychle zkrotne
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options