KAKADU MOLUCKÝ

(Cacatua moluccensis)

ANGLICKY: MOLUCCAN COCKATOO, Seram Cockatoo, Salmon-crested Cockatoo

NĚMECKY: MOLUKKENKAKADU

RUSKY: МОЛУККСКИЙ КАКАДУ

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD:    papoušci

ČELEĎ: kakaduovití

DÉLKA TĚLA: 50-52 cm

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: 96 – 106 cm

HMOTNOST: 780 – 1100 g

DÉLKA ŽIVOTA: 60 – 70 let

VÝSKYT: Endemicky na ostrovech Ceram, Saparua, Haruku a Amboina (Molucké ostrovy – Indonésie).

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • v době hnízdění žijí v párech, později se sdružují do velkých hejn
  • zdržuje se hlavně v pobřežních oblastech, lze jej zastihnout i ve vnitrozemských horách do výšky 1000 m. n. m.
  • pochutnává si s oblibou na kokosovém mléku, živí se larvami hmyzu, různými bobulemi, semeny, plody a ořechy

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • samice snáší 2 – 3 vejce, která se klubou po 29 – 30 dnech
  • hnízdí v dutinách stromů
  • na sezení i výchově mláďat se podílejí oba rodiče
  • mláďata opouštějí hnízdo po 8-9 týdnech

ZAJÍMAVOSTI:

  • vyniká svým mohutným zobákem, který používá k rozlouskávání semen
  • samci mohou být velmi agresivní, zvláště v době toku a hnízdění, kdy mohou napadat i samice
  • kakadu molucký je ohrožen nadměrným lovem a je proto přísně chráněn
  • mohutné tlapy mu slouží v zimě jako sněžnice
  • zařazen do CITES přílohy A
  • zapojen do programu EEP (Evropský záchovný program)

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options