KLOKAN RUDOKRKÝ – ALBÍN

Dollarphotoclub_20691034

(Macropus rufogriseus)

ANGLICKY: RED-NECKED WALLABY – ALBINO

NĚMECKY: ROTNACKENWALLABY – ALBINO

RUSKY: РЫЖЕ-СЕРЫЙ ВАЛЛАБИ – альбинос

TŘÍDA: savci

ŘÁD: dvojzubci

ČELEĎ: klokanovití

VÝŠKA TĚLA: 66 – 95 cm

DÉLKA TĚLA: 62 – 88 cm s ocasem

HMOTNOST: 12 – 27 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 12 – 15 let

VÝSKYT: ve dvou poddruzích v jihovýchodní Austrálii od jižního Queenslandu až po jihovýchod jižní Austrálie a na Tasmánii

klokan rudokrký

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • vyskytuje se převážně v jihovýchodní části Austrálie
  • obývá lesy s hustým porostem, buše a savany
  • tito klokani žijí ve skupinách, které mohou mít 8 – 20 členů
  • často se jedná o rodinné skupiny, které nemají žádného dominantního jedince
  • je typický býložravec, živí se tedy převážně výhonky rostlin, bylinami nebo listy

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • rozmnožují se během celého roku
  • mládě se po krátké březosti rodí v časném stádiu vývoje
  • rodí se holé, slepé, ale i přesto ihned novorozeně podstupuje cestu do matčina vaku, kde se přisaje k mléčné bradavce
  • ve vaku dokončuje svůj vývoj, neopustí ho několik měsíců

ZAJÍMAVOSTI:

  • klokani dokážou vyvinout rychlost až 50 km/h
  • odrážejí se oběma zadníma nohama současně a jejich jednotlivé skoky mohou měřit několik metrů
  • jestliže některý klokan ze skupiny zjistí nablízku možného nepřítele, varuje ostatní členy dupáním nebo tlučením ocasu o zem
  • mládě klokana váží po narození necelý 1 gram
  • klokan má po celém těle i na ocase hustou srst, proto snese i chladnější podnebí
  • ve volné přírodě jsou ohrožováni psy dingo
  • v přírodě se občas vyskytují i albinotičtí jedinci s bílou srstí a červenýma očima
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options