MEDVĚD BARIBAL

DSC_8410U

(Ursus americanus)

ANGLICKY: AMERICAN BLACK BEAR

NĚMECKY: AMERIKANISCHER SCHWARZBÄR

RUSKY: БАРИБАЛ

TŘÍDA: savci

ŘÁD:    šelmy

ČELEĎ: medvědovití

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES

DÉLKA TĚLA: 1,3 – 2 m

VÝŠKA TĚLA: 70 cm – 105 cm po kohoutek

HMOTNOST:          180 – 300 kg

DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě až 25 let, v zajetí až 40 let

VÝSKYT: Baribalové nyní obývají většinu svého původního kanadského rozšíření s výjimkou prérií v provinciích Alberta, Saskatchewan a Manitoba.

medvěd baribal

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • nejčastěji obývají husté lesy
  • žijí samotářským způsobem života, ostatním druhům medvědů se vyhýbají
  • aktivní jsou převážně v noci
  • jsou to šelmy všežravé, hlavní složkou jejich jídelníčku je rostlinná potrava – živí se výhonky rostlin, lesními plody, kořínky či ořechy
  • dále loví ryby nebo menší savce, nepohrdnou ani zdechlinou, rádi si smlsnou na medu lesních včel

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • u medvědů se vyskytuje tzv. utajená březost, kdy se zárodek přestane na určitou dobu vyvíjet
  • samice rodí vždy v zimě ve svém brlohu, medvíďata se rodí slepá, holá a bezzubá
  • několik prvních měsíců sají matčino mléko a zůstávají v bezpečí brlohu
  • samice rodí kolem dvou mláďat

ZAJÍMAVOSTI:

  • příbuzné druhy jsou medvěd hnědý, medvěd brtník, medvěd ušatý, medvěd kodiak
  • medvěd baribal se nazývá také medvěd černý
  • dlouhé nohy a krátké drápy používá k drásání a rozbíjení starých kmenů, z nichž pak vybírá červy a larvy hmyzu
  • má také velmi pohyblivé pysky, kterými trhá ovoce na stromech
  • uši mají větší a více vztyčené než medvědi hnědí
  • postrádají vyčnělý lopatkovitý hrb na hřbetě
  • baribalové vnikají do hospodářských stavení i do vozidel, aby se zmocnili potravin
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options