MEDVĚD HNĚDÝ

MEDVĚD-HNĚDÝ

(Ursus arctos)

ANGLICKY: BROWN BEAR

NĚMECKY: BRAUNBÄR

RUSKY: БУРЫЙ МЕДВЕДЬ

TŘÍDA: savci

ŘÁD:    šelmy

ČELEĎ: medvědovití

DÉLKA TĚLA: 1,7 – 4 m

VÝŠKA:  0,9 – 1,3 m v kohoutku

HMOTNOST: 100 – 800 kg

DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 20 – 30 let, v zajetí až 50 let

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: Zařazen v celosvětovém seznamu CITES.; podle klasifikace IUCN je celosvětová populace málo dotčená, na území ČR se však jedná o kriticky ohrožený druh

VÝSKYT: žije v Evropě, Asii a Severní Americe; poddruh žijící na území ČR se jmenuje medvěd euroasijský neboli brtník (Ursus arctos arctos)

medvěd hnědý

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • nemá přirozené nepřátele, kromě člověka
  • mimo období rozmnožování žije medvěd samotářsky
  • kontaktu s dalšími medvědy i zvířaty jiného druhu se obyčejně vyhýbá
  • denně je schopen zkonzumovat 8 – 12 kg potravy
  • je to všežravec, až 90 % jeho potravy tvoří výhonky rostlin, lesní plody, hlízy, kořínky, ořechy, dále loví ryby, hlodavce a velké savce
  • nepohrdne ani mršinami, které dokáže ucítit na velkou vzdálenost

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • samice mívá většinou 2 mláďata jednou za 2 roky
  • období rozmnožování připadá na květen a červen
  • samice rodí vždy v zimě ve svém brlohu, medvíďata se rodí slepá, holá a bezzubá
  • několik prvních měsíců sají matčino mléko a zůstávají v bezpečí brlohu

ZAJÍMAVOSTI:

  • na to, jak je medvěd velké zvíře, jeho mláďata po narození váží pouhých 500 g
  • ačkoliv medvěd vypadá neohrabaně, dokáže běžet rychlostí až 45 km/h
  • medvěd neumí ovládat mimické svaly v obličeji, tudíž nemůžeme odhadnout jeho náladu
  • otisk zadní tlapy medvěda připomíná lidskou stopu
  • medvěd hnědý je národním zvířetem Finska
  • 14. listopadu 1856 byl na Šumavě zastřelen poslední medvěd hnědý, který žil na našem území
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options