RYS OSTROVID

DSC_6897.JPGu

(Lynx lynx)

ANGLICKY: EURASIAN LYNX

NĚMECKY: EURASISCHER LUCHS

RUSKY: ОБЫКНОВЕННАЯ РЫСЬ

TŘÍDA: savci

ŘÁD:    šelmy

ČELEĎ: kočkovití

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: v ČR silně ohrožený druh

DÉLKA TĚLA: 1 – 1,5 m (s ocasem)

VÝŠKA TĚLA:  až 70 cm v kohoutku

HMOTNOST:          10 – 30 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 17 – 24 let

VÝSKYT: Rys ostrovid dříve obýval prakticky všechny lesní oblasti Eurasie. Dnes se v Evropě a Asii vyskytuje roztříštěně v několika větších a menších populacích od severu až k jihu.

rys ostrovid

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • žije samotářským způsobem života
  • typickým životním prostředím rysa jsou oblasti smíšených a jehličnatých lesů, pokud možno s bohatým podrostem a skalními útvary
  • rys svou kořist překvapuje rychlým útokem z úkrytu
  • živí se převážně srnčí zvěří, zajíci nebo liškami
  • vydrží hladovět i několik dní
  • zdechlinu pozře jen výjimečně, většinou konzumuje pouze čerstvou kořist, kterou sám ulovil

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • doba páření připadá na únor až březen, kdy si rysové hledají partnera na páření
  • samice rodí v houštině, na skále nebo pod vývratem stromu
  • mláďata, která samice mívá 2 až 3, zůstávají s matkou až do období dalšího páření

ZAJÍMAVOSTI:

  • příbuznými jsou karakal a rys červený
  • je největší kočkovitou šelmou, která se vyskytuje na území naší republiky
  • štětičky na uších umožňují rysům lépe slyšet
  • mohutné tlapy mu slouží v zimě jako sněžnice
  • rys ostrovid dělá čest svému jménu, je schopen spatřit myš na vzdálenost několik desítek metrů
  • čím dále na sever rys žije, tím světlejší má srst, aby byl co nejlépe maskován v zasněžené krajině

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options