SOVICE SNĚŽNÍ

02CE4D28658646FA925B8702BEE

(Bubo scandiacus)

ANGLICKY: SNOWY OWL

NĚMECKY: SCHNEE-EULE

RUSKY: БЕЛАЯ СОВА

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: sovy

ČELEĎ: puštíkovití

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES

DÉLKA TĚLA: 55 – 66 cm

HMOTNOST: 1 – 2,5 kg

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: 145 – 165 cm

DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě až 15 let, v zajetí až 28 let

VÝSKYT: Severní oblasti Euroasie a Severní Ameriky. Sovice obývá otevřené bezlesé krajiny, především arktickou tundru. Mimo období hnízdění ji nalezneme i v bažinách, polích a lesostepi.

sovice sněžní

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • mimo dobu páření žijí samotářským životem
  • sovice jsou největší ptáci žijící v Arktidě
  • hnízdí nad hranicí lesa na stále promrzlé zemi tundry
  • dává přednost kamenitým skalnatým oblastem, odkud pozoruje svou kořist i případné nepřátele
  • jsou to denní lovci, dávají přednost ranním a večerním hodinám, kdy se začíná rozednívat nebo stmívat
  • loví především lumíky, nepohrdne ani králíky, zajíci, bělokury, husami a kachnami

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • samec v toku na sebe upozorňuje pobíháním na vyvýšeném místě a zvonivým zpěvem
  • v řídkém arktickém vzduchu můžeme slyšet takový zpěv až na vzdálenost 10 km
  • pokud se střetnou ve stejném revíru dva samci nebo dvě samice, často mezi sebou o teritorium bojují
  • hnízdí na zemi v malé prohlubenině
  • sovice snáší vejce v intervalech, čímž je zajištěno, že nejstarší a nejsilnější mláďata přežijí v době nedostatku potravy
  • mláďata žadoní o potravu, přetlačují se a často i zabijí a sežerou své mladší a slabší sourozence
  • o mláďata pečuje samice a krmí je potravou, kterou přináší samec
  • mláďata jsou schopna letu po 40 dnech života, zcela samostatná jsou po 60 dnech

ZAJÍMAVOSTI:

  • sovice vydrží hladovět až 40 dní, přitom její tukový polštář pod peřím ubude o 2 cm (energii si šetří tím, že se skoro nepohybuje)
  • ke kořisti se přiblíží tichým letem, poté plachtí nad zemí a usmrcuje kořist svými silnými pařáty a ostrými drápy
  • v letu sovice připomíná káně, je však obratnější a rychlejší
  • při útoku nepřítele na hnízdo častokrát zahyne i jeden z rodičů, aby ochránil mláďata nebo vajíčka
  • mezi samcem a samicí můžeme pozorovat pohlavní rozdílnost tzv. dimorfismus, kdy samice je bílá s černými skvrnami
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options