VELBLOUD DVOUHRBÝ – DOMÁCÍ

(Camelus bactrianus)

ANGLICKY: BACTRIAN CAMEL

NĚMECKY: TRAMPELTIER

RUSKY: ДВУГОРБЫЙ ВЕРБЛЮД

TŘÍDA: savci

ŘÁD: sudokopytníci

ČELEĎ: velbloudovití

DÉLKA TĚLA: 2,2 – 3,5 m

VÝŠKA TĚLA: 1,9 – 2,3 m v kohoutku

HMOTNOST: 450 – 650 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 20 – 30 let

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: Divoký velbloud (Camelus ferus) zařazen na listinu ohrožených druhů IUCN a klasifikován jako kriticky ohrožený druh

VÝSKYT: Divocí velbloudi žijí v několika málo lokalitách jižního Mongolska (v poušti Gobi) a severozápadní Číně (poušť Taklamakan). V zimě se stahují až na jižní Sibiř. Několik jedinců žije také v Kazachstánu a Kašmíru. Zdomácnělou formu velblouda dvouhrbého můžeme najít v chovech po celém světě.


ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • obývá nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce 1 500 až 2 000 m. n. m., kde teploty vystupují k 50°C v létě a v zimě klesají na -25°C
  • žijí ve stádech čítajících až 30 kusů vedených jedním dospělým samcem
  • živí se nejrůznější rostlinnou potravou, která se v polopouštích a stepích nachází
  • vydrží dlouho bez vody a v nouzi mohou pít i slanou vodu

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • říje probíhá v lednu a únoru
  • v období říje samci často svádějí o samice urputné boje
  • samice je březí 12 – 14 měsíců a poté rodí jedno mládě
  • mládě samice kojí jeden až dva roky
  • samice dospívají kolem 4. roku života, samci později mezi 5. a 6. rokem

ZAJÍMAVOSTI:

  • velbloud dvouhrbý = drabař, velbloud jednohrbý = dromedár
  • velbloud dvouhrbý je mohutnější než jeho příbuzný velbloud jednohrbý
  • divoký velbloud dvouhrbý (camelus ferus) je v přírodě kriticky ohrožený druh
  • při chůzi zvedá velbloud současně nohy na téže straně těla, patří proto mezi takzvané mimochodníky
  • když má žízeň, dokáže vypít až 110 litrů vody během 10 minut
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options