ARATINGA ZELENÝ

4714770287_10db1b6468_b

(Aratinga holochlora)

ANGLICKY:  GREEN CONURE

NĚMECKY: GRÜNSITTICH

RUSKY: МЕКСИКАНСКАЯ АРАТИНГА

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: papoušci

ČELEĎ: papouškovití

VÝŠKA TĚLA:  32 cm (s ocasem)

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: až 48 cm

HMOTNOST: 110 – 130 g

DÉLKA ŽIVOTA: 25 – 30 let

VÝSKYT: Obývá lesy střední Ameriky od Mexika po Nikaraguu.

ZPŮSOB ŽIVOTA:

aratinga zelený

  • žijí v lesích Mexika až do nadmořské výšky 2200 m, v Guatemale dokonce až 2600 m vysoko
  • žijí v hejnech, která mívají 10 až 40 jedinců
  • živí se plody, semeny, ale i květy a pupeny rostlin
  • vyhledává různé druhy oříšků, na jejichž louskání má dobře uzpůsobený zobák a které patří k jeho oblíbené stravě
  • létají rychle a jsou velice obratní nejen v korunách stromů, ale i na zemi

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • hnízdo si staví v dutinách stromů
  • na vejcích, kterých je obvykle 4 až 6, sedí samice
  • inkubační doba je 25 dní
  • mláďata se líhnou slepá a holá

ZAJÍMAVOSTI:

  • ve volné přírodě se nám ho podaří spatřit jen zřídka, ale máme velkou pravděpodobnost, že jej uslyšíme
  • samice je stejného vzhledu jako samec
  • ojediněle se mohou vyskytovat na jihu USA, kde obývají palmové háje
  • zalétávají do kukuřičných plantáží a obilných polí, kde působí značné škody

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options