EMU HNĚDÝ

Dromaius_novaehollandiae_qt

(Dromaius novaehollandiae)

  • ANGLICKY: EMU
  • NĚMECKY: Großer Emu
  • RUSKY: ЭМУ
  • TŘÍDA: ptáci
  • ŘÁD: kasuáři
  • ČELEĎ: emuovití
  • DÉLKA TĚLA: 1,5 – 1,8 m
  • HMOTNOST: 30 – 55 kg
  • DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 5 – 10 let, v zajetí až 35 let
  • VÝSKYT: Austrálie

emu hnědý

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • emu je největší původní ptačí druh Austrálie
  • velmi společensky založený pták, mimo období rozmnožování žije v malých skupinkách
  • obývají pestrou paletu biotopů od zalesněných území až po polopustinné oblasti, které jsou pro ně nejtypičtější
  • křídla nemohou sloužit k letu, ale ptáci se jimi za horka ovívají, aby se ochladili
  • jsou všežravci
  • stravují se semeny, pupeny rostlin a ovocem
  • občas nepohrdne ani hmyzem, drobnými ještěry nebo malými hlodavci
  • při hledání potravy procestuje až neuvěřitelně rozlehlé oblasti

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • v období rozmnožování se sdružují do párů
  • samec vybuduje mělké oválné hnízdo, které vystele trávou a větvičkami. Samice do něj naklade snůšku, kterou zahřívá pouze samec.
  • obvykle samice naklade 5 – 15 vajec
  • po vylíhnutí mláďat je samec emu hnědého velmi agresivní

Zajímavosti:

  • ozývá se hlasem připomínajícím vzdálené bubnování
  • samec při sezení na vejcích vůbec nejí, nepije, ani se nevyprazdňuje
  • u australských farmářů má velmi špatnou pověst, protože pustoší pole
  • emu je výborným běžcem, dokáže vyvinout rychlost až 48 km/h, při které jsou jeho kroky dlouhé až 2,7 m
  • stejně jako nandu dobře plave – při plavání byl pozorován i na mořském pobřeží
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options