Fosa madagaskarská

FOSA MADAGASKARSKÁ

(Cryptoprocta ferox)

ANGLICKY: FOSSA

NĚMECKY: FOSSA

RUSKY: ФОССА

 

TŘÍDA: savci

ŘÁD: šelmy

ČELEĎ: madagaskarské šelmy

DÉLKA TĚLA: 65 – 80 cm, ocas 60 – 90 cm

VÝŠKA TĚLA:  38 cm

HMOTNOST: 5 – 15 kg

DÉLKA ŽIVOTA: v přírodě není známa, v lidské péči více než 20 let

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen na seznam CITES; na listině ohrožených druhů IUCN je druh zařazen v kategorii zranitelný

VÝSKYT: Endemit Madagaskaru, vyskytuje se v lesích do nadmořské výšky 2 600 m

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • samice a nepříbuzní samci jsou samotáři
  • aktivita je denní i noční, v oblastech nadměrného rušení lidmi může být více noční
  • z 24 hod cyklu je aktivní až 70% času, neaktivní je během horkých dní a během nejchladnější části noci
  • pohybuje se na zemi, ale i na stromech a to při označování teritoria, při lovu a během páření
  • jedná se o největšího madagaskarského predátora. Více než 50% potravy mohou tvořit lemuři, loví také hlodavce, plazy, ptáky, hmyz, menší druhy cibetek, ale i domácí zvířata (prasata, drůbež)

 

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • rozmnožování je sezónní, probíhá od září do listopadu
  • fosa má unikátní rozmnožovací systém
  • samice navštěvují tradiční „pářící stromy“ používané i po několik let, samci se shlukují do velkého počtu, samice si samce vybírá a mezi samci probíhají souboje
  • jen zřídka využívají dvě samice jeden strom současně
  • páření probíhá ve výšce a trvá až 6 hodin
  • během několika nocí se může samice pářit až s 8 samci
  • po tříměsíční březosti se rodí 2-4 mláďata
  • mláďata zůstávají s matkou do věku 15 – 20 měsíců, dospělosti dosahují okolo věku 3 let

 

ZAJÍMAVOSTI:

  • čeleď madagaskarských šelem je blízce příbuzná čeledi promykovitých (surikaty, promyky, mangusty)
  • má společné znaky s kočkovitými (vzhled, dentice, zatažitelné drápy) a s cibetkovitými šelmami (kostra, mozek, chodidla, anální žlázy)
  • po vertikálních kmenech je schopna lézt hlavou dolů, šplhání napomáhají zatažitelné drápy
  • dokáže skákat ze stromu na strom podobně jako opice
  • ocas je téměř stejně dlouhý jako tělo a je používán jako kormidlo
  • ve východní části rozšíření existuje i melanistická (černá) forma zbarvení
  • na Madagaskaru přežívá méně než 2 500 jedinců
  • ohrožuje ji hlavně lov pro maso, využívání v medicíně, ztráta a fragmentace lesů (konverze zalesněných území na zemědělskou půdu a pastviny, selektivní těžba dřeva)
  • v Evropě byla první fosa chována v lidské péči již v roce 1874 v Paříži
  • od poloviny 80. let 20. století se fosa chová také v ČR
  • Zoo Dvůr Králové byla první zoo v ČR a pátou zoo na světě, kde se podařilo fosu rozmnožit
  • fosu chovaly v minulosti také v Zoo Olomouc, Ústí nad Labem a Plzeň
  • nyní fosu v ČR chová pouze Zoo Dvůr Králové a Zoo Tábor
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options