MALPA HNĚDÁ

DSC_3266.JPGU

(Cebus apella)

ANGLICKY: BROWN CAPUCHIN

NĚMECKY: GEHAUBTER KAPUZINER

RUSKY: КАПУЦИН-ФАВН

TŘÍDA: savci

ŘÁD:    primáti

ČELEĎ: malpovití

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES

VÝŠKA TĚLA: 35 až 48 cm

DÉLKA OCASU: 35 až 50 cm

HMOTNOST: 3 – 4,5 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 45 let

VÝSKYT: od jižní Kolumbie po Paraguay

malpa hnědá

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • tvoří až 20 členné skupiny s převahou samic a jedním dominantním samcem
  • jsou aktivní ve dne a téměř všechen čas tráví v korunách stromů, na zem sestupují jen tehdy, potřebují-li se napít
  • celá skupina se chová velmi hlučně
  • jsou typickými všežravci
  • jejich potravu tvoří plody a semena rostlin, dále to jsou malí obratlovci, ptačí vejce apod.

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • ve volné přírodě se rodí mláďata v kteroukoli roční dobu
  • zpočátku ho matka nosí na břiše, poté se mládě začíná pohybovat samostatně v blízkosti matky
  • prvních 6 měsíců se o mládě stará pouze matka, později se na péči o potomka podílí i samec
  • samice má vždy jedno mládě

ZAJÍMAVOSTI:

  • příbuzné druhy jsou malpa plačtivá, malpa kapucínská, kotul veverovitý, uakari šarlatolící
  • své území si značí močí i výkaly, které si vtírají do dlaní a chodidel
  • této malpě se také říká malpa rohatá podle růžků srsti nad ušima
  • malpy jsou velmi inteligentní, používají různé předměty při získávání potravy. Klacky využívají ke shazování nedosažitelné potravy, kamenem dokážou rozbít i ořechy.
  • malpy mají chápavý ocas, sice nedosahuje takové dokonalosti jako u jiných druhů, ale dokážou ho dobře využívat při přidržování na stromech.
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options