NOSÁL ČERVENÝ

DSC_9223U

(Nasua nasua)

ANGLICKY: SOUTH AMERICAN COATI

NĚMECKY: SÜDAMERIKANISCHE NASENBÄR

RUSKY: ОБЫКНОВЕННАЯ НОСУХА

TŘÍDA: savci

ŘÁD:    šelmy

ČELEĎ: medvídkovití

DÉLKA TĚLA: 80 – 90 cm (s ocasem)

VÝŠKA TĚLA: až 30 cm v kohoutku

HMOTNOST: 3 – 7 kg

DÉLKA ŽIVOTA: až 18 let

VÝSKYT: Nosál červený se vyskytuje v Jižní Americe, v oblastech Venezuely a Kolumbie až Argentiny.

nosál červený

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • samice žijí ve skupinách čítajících až 20 jedinců, samci od 2 let žijí samotářsky a k samicím se připojují pouze v době páření
  • většinu času tráví na stromech (výborně šplhají), kde také hledají potravu a spí
  • je to hlasově velmi nadaný druh, používá různé zvuky, volání i signály ocasem, aby smečka zůstala pohromadě a v bezpečí před predátory
  • nosál je velice přizpůsobivý tvor, žije v oblastech deštných pralesů, kde jsou velice tvrdé podmínky pro život
  • je všežravec, živí se různými plody, hlízami, půdními živočichy, ptačími vejci a menšími hlodavci
  • nepohrdne ani houbami a hmyzem

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • samice krátce před porodem opouští skupinu a staví si hnízdo na stromě
  • po 5 týdnech se připojí matka i s mláďaty zpět ke své skupině
  • mláďata jsou kojena zhruba 1 měsíc
  • samice rodí od 2 do 7 mláďat

ZAJÍMAVOSTI:

  • příbuznými jsou mýval severní, kynkažu, panda červená
  • má výborně vyvinutý nos, který dokáže otáčet až o 45°
  • má dobrý smysl pro rovnováhu, k jejímuž udržování využívá svůj ocas
  • nosály chovali v zajetí už i indiáni, při dobrém zacházení snadno zkrotnou
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options