OVCE CÁPOVÁ

ovce-capova

(Ovis aries strepsiceros Hungaricus)

ANGLICKY: RACKA SHEEP

NĚMECKY: ZACKELSCHAF

RUSKY: РАЦКА

TŘÍDA: savci

ŘÁD: sudokopytníci

ČELEĎ: turovití

VÝŠKA TĚLA: až 85 cm v kohoutku

DÉLKA TĚLA: až 95 cm

HMOTNOST: beran 60 – 80 kg, ovce 40 – 50 kg

DÉLKA ROHŮ: u beranů až jeden metr

DÉLKA ŽIVOTA: průměrně 15 let

VÝSKYT: Maďarsko, v chovech rozšířena po celém světě

ovce-capova-mapa

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • pochází z Uher, kde jsou o ní první zmínky už ve středověku, nyní je chována především ve střední a jihovýchodní Evropě
  • je charakteristická dlouhými rovnými kroucenými rohy, které dorůstají přes 60 cm
  • díky tvaru svých rohů je toto plemeno také označováno jako šrouborohá racka
  • bývá chována pro kvalitní vlnu, maso i mléko
  • plemeno je odolné vůči nepříznivému počasí

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • obvykle se rodí jedno mládě, vzácněji dvě
  • březost trvá přibližně pět měsíců

ZAJÍMAVOSTI:

  • v Maďarsku je ovce cápová považována za národní plemeno
  • chovají se v černé a bílé barevné formě
  • beran dává až 3 kg stříže
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options