PRASE DIVOKÉ

(Sus scrofa)

ANGLICKY: WILD BOAR

NĚMECKY: WILDSCHWEIN

RUSKY: ДИКИЙ КАБАН

TŘÍDA: savci

ŘÁD: sudokopytníci

ČELEĎ: prasatovití

DÉLKA TĚLA: 1,2 – 1,8 m

VÝŠKA TĚLA: 80 – 120 cm

HMOTNOST: 90 – 150 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 10 až 12 let

VÝSKYT: Obývá značnou část Evropy a Asie, dále severní Afriku, Japonsko, Sumatru a Jávu. Na několika místech USA a Argentiny bylo vysazeno.

prase divoké

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • většinou žijí ve stádech, ale samci jsou samotáři
  • jejich vášní je koupání v bahnitých tůních
  • prase divoké je typický všežravec, jeho potravu tvoří hlavně tráva, hlízy, ořechy, různé bobule, mršiny, kořeny, odpadky, hmyz a malí plazi
  • velmi oblíbenou pochoutkou je kukuřice a další zemědělské plodiny
  • na polích často dokážou napáchat rozsáhlé škody

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • doba páření je značně ovlivněna klimatickými podmínkami, ve střední Evropě však většinou probíhá v rozmezí od listopadu do ledna
  • těsně před vrhem se samice odpojuje od své skupiny a zpět se k ní připojuje až v době, kdy jsou již selata odrostlá
  • mláďata (2 – 6) se rodí s hnědými pruhy, které je velmi dobře maskují v době, kdy leží na listí

ZAJÍMAVOSTI:

  • příbuzné druhy jsou prase bradavičnaté, prase pralesní, babirusa
  • mezi nápadné znaky prasete divokého patří jeho čtyři výrazné trojhranné špičáky u samců. Slouží hlavně jako účinná zbraň při soubojích.
  • špičáky mohou mít 20 – 30 cm
  • prase divoké lze považovat za velmi chytré a učenlivé zvíře, které se může stát domácím mazlíčkem stejně dobře jako pes či kočka
  • přiměřené stavy prasete divokého ve volné přírodě udržuje člověk lovem

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options