PUMA AMERICKÁ

DSC_5136U

(Puma concolor)

ANGLICKY: COUGAR

NĚMECKY: PUMA

RUSKY: ПУМА

TŘÍDA: savci

ŘÁD:    šelmy

ČELEĎ: kočkovití

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES

DÉLKA TĚLA: 1,8 – 2,3 m (s ocasem)

VÝŠKA TĚLA:  až 65 cm v kohoutku

HMOTNOST: 60 – 105 kg

DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 8 – 10 let, v zajetí až 20 let

VÝSKYT: Pumy mají největší areál rozšíření z pozemních živočichů obou Amerik, žijí od severní Kanady až po jih Jižní Ameriky. Jsou to velmi přizpůsobivá a nenáročná zvířata, vyskytují se až do výšky 4 500 m n. m.

puma americká

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • samci i samice vedou samotářský život a sdružují se pouze v období páření
  • své teritorium si značí močí, aktivní je za soumraku a v noci
  • puma často útočí skokem z výšky a překvapenou kořist pak usmrtí prokousnutím hrdla
  • nejčastější potravou jsou jelenovití, loví také menší zvířata, jako jsou bobři, pásovci, divoká prasata, veverky, králíci, mývalové, skunkové a malí hlodavci
  • může napadat i dobytek nebo jiná domácí zvířata, útoky přímo na člověka jsou poměrně vzácné

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • pumy nemají přesně dané období rozmnožování, v Severní Americe ale většina koťat přichází na svět na konci zimy nebo brzy na jaře
  • samice hlasitým voláním přivábí samce, kteří mezi sebou bojují o právo se s ní spářit
  • koťata se rodí v doupatech vystlaných mechem a listím, ve skalních štěrbinách, jeskyních, v houštinách a na podobných chráněných místech. Mají modré oči a skvrnitou srst, kresba se ztrácí až v 6 měsících.

ZAJÍMAVOSTI:

  • nejbližší příbuzný je jihoamerický jaguarundi
  • striktně se vyhýbá teritoriím, ve kterých žijí jaguáři
  • pumy jsou vynikající skokani, z místa jsou schopny skočit až 6 metrů, s rozběhem až dvojnásobek, ocas používají při skoku jako kormidlo
  • není vědecky potvrzeno, že by se puma vyskytovala v černé barvě
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options