PUŠTÍK BRADATÝ

Dollarphotoclub_79627946

(Strix nebulosa)

ANGLICKY: GREAT GREY OWL

NĚMECKY: BARTKAUZ

RUSKY: БОРОДАТАЯ НЕЯСЫТЬ

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: sovy

ČELEĎ: puštíkovití

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES

DÉLKA TĚLA: 65 – 70 cm

HMOTNOST: 0,8 – 1,2 kg

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: 135 – 160 cm

DÉLKA ŽIVOTA: 6 let

VÝSKYT: Puštík nejčastěji obývá borové, smrkové a modřínové lesy na severu Evropy, Asie a Severní Ameriky.

puštík bradatý

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • nestěhuje se podle roční doby, ale v závislosti na hustotě výskytu kořisti – především hrabošů
  • je to sova, která je aktivní ve dne i v noci
  • loví především hraboše mokřadní, ale jeho kořistí jsou i další druhy hrabošů, norníci, rejskové a ptáci
  • někdy loví i veverky, lumíky, krtky, potkany, zajíce běláky a občas i lasičky
  • jeho loveckým revírem jsou louky, mokřady, lesní mýtiny a rašeliniště

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • období rozmnožování připadá na duben – červen
  • nestaví si vlastní hnízdo, ale používá opuštěná hnízda jestřábů nebo káňat
  • snůška může být ukryta i v obyčejném pařezu nebo uhnilém stromě ve výšce přibližně jeden a půl metru
  • když je k dispozici dostatečný počet opuštěných hnízd, dělí se více párů o poměrně malé území
  • zatímco samice zahřívá snůšku, samec obstarává potravu a přináší ji sedící samici
  • časový rozdíl mezi nejstarším a nejmladším potomkem může být až dva týdny
  • mláďata přicházejí na svět slepá a hluchá, často se chovají jako kanibalové – nejstarší a nejsilnější mláďata při nedostatku potravy usmrcují a požírají své mladší a slabší sourozence
  • rodiče obstarávají mláďatům potravu až do chvíle, kdy po 20 až 30 dnech poprvé opustí hnízdo a začnou posedávat po větvích v okolí

Zajímavosti:

  • patří sice mezi největší sovy, ale jeho mohutnost je tvořena převážně opeřením
  • dokáže otočit hlavu v obou směrech o 180°
  • v době hnízdění jsou puštíci schopni útočit i na člověka a to svými dlouhými drápy
  • při lovu využívá svůj vynikající sluch, i při nepatrném šramotu se spustí přesně na místo, kde se malá kořist ukrývá
  • dokáže dokonce přesně určit místo oběti i pod vysokou vrstvou prachového sněhu a svou kořist přesně zasáhnout pařáty napřaženými před sebe a vyzbrojenými dlouhými drápy
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options