VLK ARKTICKÝ

(Canis lupus arctos)

ANGLICKY: ARCTIC WOLF

NĚMECKY: ARKTISCHER WOLF

RUSKY: АРКТИЧЕСКИЙ ВОЛК

TŘÍDA: savci

ŘÁD: šelmy

ČELEĎ: psovití

DÉLKA TĚLA: 90 – 170 cm s ocasem

VÝŠKA TĚLA: 63 – 80 cm

HMOTNOST: 40 – 60 kg

DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 7 – 10 let, v zajetí až 15 let

Zařazen na listinu ohrožených druhů CITES

VÝSKYT: Nejsevernější oblasti Kanady a dále severovýchodní, severní a severozápadní pobřeží Grónska

vlk arktický

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • chladnému podnebí je velmi dobře přizpůsoben, oproti jiným poddruhům vlků má hustší srst
  • žijí v přísně organizovaných společenských skupinách, ve kterých loví i brání území náležející smečce
  • jejich úspěch při lovu spočívá ve vytrvalosti – kořist dokáží pronásledovat velmi dlouho
  • potravou jsou především pižmoni, zajíci, sobi a tuleni
  • doupata mají ve skalních jeskyních, mělkých jámách, otvorech v zemi či zvětšených doupatech lišek

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • páří se na konci března a začátkem dubna
  • období březosti trvá 63 dnů a vlčata se rodí koncem května až začátkem června
  • doupata mají vtrváskalních jeskyních, mělkých jámách, otvorech v zemi, zvětšených doupatech lišek atd.
  • v jednom vrhu je až 6 mláďat, o která pečují a krmí je oba rodiče, pomáhají také starší sourozenci

ZAJÍMAVOSTI:

  • patří mezi největší poddruhy vlka
  • smečku vede alfa samec s alfa samicí, kteří tvoří dominantní pár
VÍCE O VLCÍCH V NAŠÍ ZOO




Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options