VÝR VELKÝ

Dollarphotoclub_67461981

(Bubo bubo)

ANGLICKY: EURASIAN EAGLE OWL

NĚMECKY: UHU

RUSKY: ФИЛИН

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: sovy

ČELEĎ: puštíkovití

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES, v ČR zařazen mezi ohrožené druhy

DÉLKA TĚLA: 65 – 75 cm

HMOTNOST: 2,5 – 3 kg

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: 155 – 175 cm

DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 20 let, v zajetí až 70 let

VÝSKYT: Evropa, Asie, severní Afrika. Ke hnízdění vyhledává zarostlé skalnaté stráně, často v údolí řek nebo zříceniny s lesy v okolí.

výr velký

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • výr je samotářský teritoriální pták, věrný jednomu stanovišti
  • je velmi přizpůsobivý prostředí, ve kterém žije
  • nejraději má území v blízkosti vody a s velkým množstvím malých zvířat
  • výr je výhradně noční pták, den prospí v úkrytu
  • má nejpestřejší jídelníček ze všech sov, protože při své velikosti a síle si může ulovit i kořist, na kterou by se jiné sovy neodvážily
  • na celém území rozšíření může lovit celkem 110 druhů savců a 140 druhů ptáků
  • hlavní potravou jsou ježci, kteří jsou aktivní v noci

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • v období rozmnožování na sebe samci upozorňují hlasitým houkáním slyšitelným do širokého okolí
  • partneři si zůstávají věrní po celý život
  • hnízdí ve skalách, v lese pak mezi kořeny nebo pod vyvrácenými kmeny
  • hnízdí zpravidla v době od února do května
  • když samice sedí na vejcích, samec jí přináší potravu

Zajímavosti:

  • největší sova na světě
  • dokáže otočit hlavou téměř o 360°, má prakticky neomezené zorné pole
  • výrovi neunikne sebemenší pohyb, neboť má vynikající zrak i sluch
  • dokáže ulovit kořist stejně velkou jako je on sám
  • ve stáří 3 měsíců mladí výři umějí již létat
  • výr velký je často nazýván králem noci
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options