Zrzohlávka rudozobá

(Netta rufina)

ANGLICKY: Red-crested pochard

NĚMECKY: Kolbenente

RUSKY: Красноносый ныро́к

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD:    vrubozobí

ČELEĎ: kachnovití

DÉLKA TĚLA: 53–57 cm

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: 84–88 cm

HMOTNOST: 700–1550 g

DÉLKA ŽIVOTA: až 7 let ve volné přírodě

VÝSKYT: Rozšíření po mírném pásu Evropy až po oblast středozemí a ve střední Asii.

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • Vyžaduje velké sladkovodní plochy s bohatou vegetací
  • Potravu tvoří především rostliny, nejčastěji pak řasy. Případnou živočišnou stravu pak tvoří drobní měkkýši a korýši
  • Samci mají typicky zrzavě zbarvenou hlavu a sytě červený zobák. Samice mají nenápadnou šedohnědou barvu a bělavé tvář

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • Hnízda si staví na březích v rákosinách nebo na ostrůvcích z různého rostlinného materiálu
  • Samice snáší až 12 vajec
  • Mláďata se líhnou po 26–28 dnech
  • O hnízdo se starají obě pohlaví

ZAJÍMAVOSTI:

  • Často snáší vejce i do hnízd
  • jiných druhů kachen
  • Oproti jiným kachnám se mnohem více potápí za potravou a vydrží tak i delší dobu pod vodou
  • V Evropě patří mezi ohrožené druhy

Stupeň ochrany:

  • Silně ohrožený druh dle vyhlášky Ministerstva životního prostředí ČR
  • Kriticky ohrožený druh dle Červeného seznamu ohrožených druhů ČR
  • Málo dotčený dle IUCN Redlist

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options