VLK ARKTICKÝ

(Canis lupus arctos)

ANGLICKY: ARCTIC WOLF

NĚMECKY: ARKTISCHER WOLF

RUSKY: АРКТИЧЕСКИЙ ВОЛК

TŘÍDA: savci

ŘÁD: šelmy

ČELEĎ: psovití

Druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES II

DÉLKA TĚLA: 90 – 170 cm s ocasem

VÝŠKA TĚLA: 63 – 80 cm v kohoutku

HMOTNOST: 40 – 60 kg

DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 7 – 10 let, v zajetí až 15 let

VÝSKYT: obývá severní část Severní Ameriky a dále severovýchodní, severní a severozápadní pobřeží Grónska

vlk arktický

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • chladnému podnebí je vlk arktický dobře přizpůsoben, na rozdíl od jiných druhů vlků má hustší srst a kratší čumák, končetiny i uši
  • vlci žijí v přísně organizovaných společenských skupinách. Díky tomu mohou společně lovit a také bránit území náležící smečce
  • jejich úspěch při lovu spočívá ve vytrvalosti – když je třeba, pronásledují kořist po celý den a noc
  • lov vlků regulují různé kanadské provincie a teritoria v různé míře, ale hustota obyvatel v areálu rozšíření této formy vlka je natolik nízká, že jsou jeho populace v bezpečí, pakliže nedojde k výraznému zvýšení ceny kožešiny
  • potravou jsou především pižmoň, zajíc bělák, sob, tuleň a stejně jako jiné poddruhy vlků příležitostně konzumuje další druhy obratlovců, které jsou k dispozici

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • páří se na konci března a začátkem dubna
  • období březosti je 63 dní a vlčata se rodí koncem května až začátkem června
  • doupata mají ve skalních jeskyních, mělkých jámách, otvorech v zemi, zvětšených doupatech lišek atd.
  • velikost vrhu je až 6 mláďat, o která pečují a krmí je oba rodiče, a dále pomáhají i jednoletí a starší sourozenci

ZAJÍMAVOSTI:

  • patří mezi největší poddruhy vlka
  • smečku vede alfa samec s alfa samicí, kteří tvoří dominantní pár
  • vlci arktičtí nedovedou běhat příliš rychle

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options