ŽELVA ČTYŘPRSTÁ

(Testudo horsfieldii)

ANGLICKY: Central Asian tortoise, afghan tortoise

NĚMECKY: Steppenschildkröte

RUSKY: Среднеазиатская черепаха   

TŘÍDA: plazi

ŘÁD: želvy

ČELEĎ: želvovití

DÉLKA TĚLA: 15 – 25 cm

HMOTNOST: 2 kg

DÉLKA ŽIVOTA:  až 100 let

VÝSKYT: obývá oblast na východ od Kaspického moře, státy Írán, Afghánistán, Kazachstán, Turkmenistán a Pákistán

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • želvu čtyřprstou lze identifikovat podle takřka okrouhlého a na vrcholu plochého karapaxu (vrchní část krunýře)
  • dalším typickým znakem je písková barva karapaxu s výraznými černými znaky
  • na předních končetinách má pouze čtyři prsty
  • samička je oproti samci větší a má kratší ocas

 

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • samečkovy námluvy se projevují kýváním hlavou a kroužením okolo samičky
  • pohlavní dospělosti dosahují tyto želvy mezi 8. a 10. rokem
  • samice snáší vejce na přelomu května a června
  • vejce jsou velká 4–5 cm x 2,5–3,5 cm
  • samice klade 2 až 8 vajec do předem vyhloubené jamky
  • inkubace vajec trvá 80–110 dní

Zajímavosti:

  • jedná se o nejodolnější druh suchozemské želvy
  • ve volné přírodě hrabe podzemní chodby dlouhé až 12 m
  • bývá nazývaná též stepní želvou, neboť obývá vysloveně aridní krajinu s částečně kamenitým územím ale i hlinitým povrchem
  • želva čtyřprstá je aktivní ve dne, je velmi čilá, výborně hrabe a dosti obratně šplhá

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options