BERNEŠKA BĚLOLÍCÍ

(Branta leucopsis)

ANGLICKY: BARNACLE GOOSE

NĚMECKY: WEISSWANGENGANS

RUSKY: БЕЛОЩЁКАЯ КАЗАРКА

TŘÍDA: ptáci

ŘÁD: vrubozobí

ČELEĎ: kachnovití

DÉLKA TĚLA: 63 cm

ROZPĚTÍ: až 140 cm

HMOTNOST: 1,2 – 2,4 kg

DÉLKA ŽIVOTA: 10 – 12 let

VÝSKYT: Východ Grónska, Špicberky, Nová Země, Sibiř.

ZPŮSOB ŽIVOTA:

• společenský druh, který se nemísí mezi jiné druhy divokých hus
• žijí v trvalých párech
• mimo období hnízdění se shlukují do velkých hejn
• patří mezi méně agresivní druhy
• hlavní složku potravy tvoří rostlinná strava (ostřice, trávy a vodní rostliny)
• mezi predátory patří liška polární, sovice sněžná a další dravci či šelmy

ROZMNOŽOVÁNÍ:

• hnízdní období koncem června a v červenci
• hnízdí na ostrovech na skalnatých pobřežích, kde mezi kameny vyhledávají vlhké prohlubeniny
• hnízdo je vystláno prachovým peřím a z dálky vypadá jako polokoule
• jedno hnízdo využívají opakovaně
• počet vajec 3-6, inkubační doba 24-26 dnů
• o vejce se starají oba rodiče

ZAJÍMAVOSTI:

• jejich křik z dálky zní jako štěkot psů
• v ČR se vyskytují jen výjimečně
• okolo hnízda je vrstva trusu, podle kterého lze tento druh odlišit

 

Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options