KALOUS UŠATÝ

KALOUS UŠATÝ

kalous-usaty-133

(Asio otus)

ANGLICKY: LONG-EARED OWL

NĚMECKY: WALDOHREULE

RUSKY: УШАСТAЯ СОВА

TŘÍDA:     ptáci

ŘÁD:         sovy

ČELEĎ: puštíkovití

STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh ohrožený
vyhynutím – zařazen v celosvětovém seznamu CITES

DÉLKA TĚLA:   25 – 40 cm

HMOTNOST:     240 – 400 g

ROZPĚTÍ KŘÍDEL: až 90 cm

DÉLKA ŽIVOTA: až 40 let

VÝSKYT: Evropa, Asie, severní Afrika, Severní Amerika

ZPŮSOB ŽIVOTA:

  • loví hlavně drobné savce, především hraboše polní, a také myši, myšice a rejsky, ale rovněž větší živočichy, například potkany, veverky, křečky či zajíce
  • nepohrdne obojživelníky a malými ptáky, jako jsou špačky, pěnkavy nebo dokonce i větší sojky. Při krmení mláďat loví často i hmyz, obzvláště brouky, z nichž má nejraději chrousty.
  • kalous ušatý létá velice tiše, za což vděčí měkkému peří a také zvláštní úpravě zadního okraje ručních letek, kde se při letu pera rozprostírají jako hřebínek a zcela tak utlumí hluk, vznikající při pohybu křídel

ROZMNOŽOVÁNÍ:

  • samice snáší čtyři až šest vajec, která jsou o něco málo menší než slepičí
  • se zahříváním začíná hned po snesení prvního vejce, takže mláďata se pak líhnou postupně
  • samec na vejcích nesedí, ale obstarává samici a později i mláďatům potravu

Zajímavosti:

  • usmrcuje kořist tím, že ji probodne drápy. Myš spolkne celou neroztrhanou.
  • pod stromem, kde sovy hodují, se časem hromadí mnoho vývržků. Jde o válečky z nestrávených chlupů, peří, kostí apod. Jejich rozbor dává dobrý obrázek o jídelníčku sov, ale také o tom, kteří drobní hlodavci obývají jejich revír.
  • v hnízdě může reagovat na blízkost jakéhokoliv vetřelce, včetně člověka, velmi agresivně
  • „ouška“ jsou jen chomáčky per, nemají pro vynikající sluch kalouse ušatého žádný význam. Skutečné uši jsou umístěny po stranách hlavy a dokážou zachytit i nejtišší zapískání vzdáleného hraboše.
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change in Theme Options or on the cause edit page
Change this in Theme Options
Change this in Theme Options